Vi utbildar elever på
Moped
Vad krävs av dig?
När du är 14 år och 9 månader kan du börja ta dit AM-kort. Anmäl dig till en kurs och därefter gör du en ansökan om ett körkortstillstånd på transportstyrelsens hemsida. Där fyller du i en hälsodeklaration. Därefter behöver du göra ett syntest, antingen hos oss eller hos en optiker. Se även till att du har en giltig legitimation alternativt ett pass.
För att lyckas måste man plugga mycket teori och få stor förståelse över hur trafiken och reglerna fungerar. Utöver att du får lägga ner en del tid på teorimaterialet är det en bra ide att börja fråga de hemma om olika skyltar och regler, hur de tänker i trafiken och varför de gör vissa saker. Då blir det lättare att få en förståelse och att klara teoriprovet på trafikverket för ditt AM kort när det väl är dax. Sedan måste du lära dig köra mopeden på ett säkert sätt så att du inte råkar ut för en olycka.
Vad gör vi?
Vi utbildar dig teoretiskt för att du ska ha en möjlighet att klara teoriprovet, men också för att förstå vilka regler som gäller när vi övningskör samt för att du ska kunna klara dig på egen hand ute i trafiken sedan.
Teorin består i första hand av totalt ca 8 timmar exklusive rast. Dagarna är uppdelade i två vilket innebär att de är ca 4,5 timme styck. Efter det får du studera på egen hand med det digitala materialet som innehåller både en uppläsningsfunktion samt filmer och övningsfrågor. Vill du även ha tillgång till böcker så får du det. Efter det har du möjligheten att boka in dig gratis på extra teorikvällar på Torsdagar. Samt om du upplever att du behöver extra stöd utöver det kan du även köpa till enskilda teorilektioner med en lärare. Dessa brukar vara väldigt uppskattade för dem som t.ex. har svårare för att plugga eller har en NPF diagnos m.m.
Körningen är totalt 4 timmar, uppdelade på två tillfällen. Dels på en manöverplan för att lära sig vart reglagen sitter och hur mopeden fungerar och kunna hantera den innan vi åker ut i trafik. Inför körningen i trafik är det viktigt att du pluggat ordentligt på hur reglerna fungerar så att det blir lättare att hantera när vi är ute bland andra fordon. Ju mer du läst och tittat på hur andra gör i trafiken desto lättare kommer det att gå för dig.
Om dessa 4 timmar, mot förmodan, inte räcker för att du och din lärare ska känna sig trygg med din körning i trafik, bokas extra tid in. Detta händer framförallt om du inte har förberett dig tillräckligt teoretiskt innan.
Vårt mål är att dina anhöriga ska känna sig trygga med att du är ute i trafiken och kommer hem välbehållen till dem.
Teoriprov
När vi är klar med utbildningen, både teoretiskt och den praktiska körningen så anmäler vi att du fullgjort kursen. Då först är det möjligt att göra teoriprovet, vilket tidigast kan göras den dag du fyller 15 år. Det skriver du på Trafikverket i samma lokal som dom som ska ha ett motorcykel-kort eller ett vanligt körkort. Det kan bli väldigt spännande och därför rekommenderar vi att man läser på extra mycket så man klarar sig även med några slarvfel. Vi hjälper dig gärna med hur du ska tänka inför provet.
Ta vara på tiden på dina teorilektioner och dina körlektioner och fråga så mycket du kan. Fråga även föräldrar och när du tycker att du läst mycket, läs minst lika mycket till, helst mer. Provet är svårare än du tror.
Vi hjälper dig gärna att boka teoriprovet då vi ser att du börjar ha koll på teorin. Vårt mål är att du ska kunna så mycket som möjligt så du klarar dig på första försöket.
Annars kan man även boka det privat. Tänk bara på att inte boka för tidigt, vilket många tyvärr gör. Så förbered dig ordentligt!
NPF DIAGNOSER M.M
För dig med NPF diagnoser m.m. som vet att du behöver extra hjälp med teorin har vi specialanpassade kurser med enbart 4 deltagare per kurs. Dessa har ett litet annat upplägg än de ordinarie kurserna där vi träffas vid 4 tillfällen, 2,5 timmar styck varannan vecka.
Dessa kurser skapas vid efterfrågan. och gäller för dig som har påvisade inlärningssvårigheter/NPF diagnoser (Många kan klara av de vanliga kurserna också men de vet ni som anhörig mer om)
Dessa kurser hålls på veckodagarna eftermiddag och anpassar sig inte efter skollov och dylikt.
För att få veta mer och boka in sig ska du kontakta skolan via telefon 073-6608930
Viktigt att tänka på är att kostnaden är något högre för att gå någon av dessa kurser
samt att körningen hålls som vanligt under sommarhalvåret då vägarna är fri från snö/is och grus.
Tillgängliga kursdatum 2025
Jullov v. 1
kurstillfälle 1 2/1 och 3/1 mellan 8.00-12.30
Sportlov, v 10
Kurstillfälle 1 3/3 och 4/3 mellan 8.00-12.30
Kurstillfälle 2 6/3 och 7/3 mellan 8.00- 12.30
Påsklov, v 17
kurser läggs ut då behovet finns.
Fler kurser kommer att läggas ut allteftersom under hela sommaren.
För att boka din plats gå till vår e-handel eller för mer frågor ring 0660-211010 eller skicka mail till info@nolaskogstrafikskola.se